Ahhozképest Népzenei Együttes

Az együttes 2008-ban alakult a Dévaványai művészeti iskolán belül abból a célból, hogy a néptáncosok élőzenére táncolhassanak. Örömmel muzsikálunk együtt és más táncos műhelyek is szívesen dolgoznak velünk.

Folyamatos kapcsolatban vagyunk a Túrkevei Egres Kiss Lajos Néptáncegyüttessel de többször muzsikáltunk már a Nagyiváni Néptáncosoknak, valamint a Törökszentmiklósi és Békési táncosok is szívesen hívják zenekarunkat. Szívesen dolgozunk együtt tánccsoportokkal, hiszen a közös munka táncost és zenészt egyaránt inspirál, de önálló koncertprogramok felkérésének is örömmel teszünk eleget.

Bokrétás Énekegyüttes

Az énekegyüttes 2011-ben alakult, gyermekekből. Fennállása óta számos eredményt tudnak magukénak. A 2012-ben Mezőtúron megrendezésre kerülő: I. Dömötör napi népdaléneklési versenyen, maguk mögött hagyva a felnőtteket I. helyezést értek el, Dévaványán a II. Kádár Ferenc népdaléneklési versenyen különdíjat, Nyíregyházán a XVII. Vécsey-Vásárhelyi Kamara Néptánc és Népdaléneklési Versenyen szintén I. helyezést értek el, ezzel lehetőséget kapva a díjkiosztón való éneklésre is. A 13 főből álló kis csapat különböző tájegységek dallamaiból fűzi csokorba énekeit. Szeretettel énekelnek és játszanak együtt, hetente próbálnak nagy szorgalommal.

Művészeti vezetőjük és tanáruk: Erdeiné Mucsi Márta

Minősítések:
2014. KÓTA Népzenei minősítő, Térségi Kiváló fokozat
2015. KÓTA Országos Népzenei minősítő, Aranypáva díj

Boróka Énekegyüttes

2013 szeptemberében alakult a Dévaványai Folkműhely Egyesület gondozásában. A lelkes kis csapat hamar bemutatkozott a nagyérdemű előtt, és a III. Kádár Ferenc Népdaléneklési és Néptáncversenyen már megmérettetésre is elszánta magát egy mezőségi összeállítással. A zsűri (Budai Ilona és Juhász Erika) döntése alapján ezüstminősítést kaptak. A csoport elszántan dolgozik azon, hogy a népdalok gyöngyszemeit megmutassa és megszerettesse minél szélesebb körben, őrizve ezzel népzenei kultúránk gazdagságát.

A csoport művészeti vezetője: Erdeiné Mucsi Márta - népzenetanár

Sóvirág Citerazenekar

A zenekar 2010 szeptemberében alakult a Dévaványai ÁMK Kádár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézményegység népzene tanszakán citerás tanulókból. A csoport különböző korú és előképzettségű tanulóból verbuválódott és fennállása óta számos rendezvényen és népzenei minősítőn vett részt. Tagjai elsősorban középiskolai korosztályt képviselő tanulók, akik iskolai elfoglaltságuk mellett heti rendszerességgel próbálnak. A zenekar személyi összetétele az évek során változott, de a hat fős taglétszám állandó.

A zenekar művészeti vezetője: Erdei Attila

Minősítések:
2010. KÓTA Népzenei minősítő, Térségi Kiváló fokozat
2011. II. Szülőföldünk Békés Megye Amatőr Művészeti Fesztivál
Népzene kategória: Arany minősítés
2011. KÓTA Népzenei minősítő, Országos Ezüst fokozat
2013. KÓTA Népzenei minősítő, Országos Arany fokozat
2014. KÓTA Népzenei minősítő, Országos Arany fokozat
2015. KÓTA Országos Népzenei minősítő, Aranypáva díj

Ványai Húrszaggatók

A tanulókból álló vonósbanda 2010-ben alakult. 2011-ben a Szülőföldünk Békés Megye Művészeti Fesztiválon népzene kategóriában arany minősítést kaptak s ezzel lehetőséget a rendezvény gáláján is fellépni. 2013-ban a KÓTA által megrendezett Népzenei Minősítőn Térségi „Kiváló” 2014-ben pedig Országos „Ezüst” minősítéssel lettek gazdagabbak. 2014 decemberében részt vettek a IV. Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptáncversenyen, ahol „Arany” minősítést kaptak. Több megyei rendezvénynek voltak már szereplői, a mindenkori közönség nagy örömére. A tanulók nem csak próbákon, de szabadidejükben is szívesen muzsikálnak együtt.

Művészeti vezetőjük és tanáruk: Erdeiné Mucsi Márta

Zsombékos Citerazenekar

A zenekar 2006-ban alakult népzene és citerakedvelő diákok és felnőttek lelkes csoportjából, annak köszönhetően, hogy a Dévaványai művészeti iskolában megjelent a népzeneoktatás. Eleinte a művelődési ház szakköreként működött, majd az egyre szaporodó együttmuzsikálások és szereplések során kialakult egy kilenc főből álló csoport, akik, ha munkájuk és egyéb elfoglaltságuk engedi, heti egy alkalommal próbálnak.

A zenekar eddigi fennállása során több alkalommal szerepelt helyi és más településen zajló rendezvényeken, fesztiválokon. 2011 novemberében és 2013 októberében a KÓTA népzenei minősítőjén térségi kategóriában kiváló, majd 2014 áprilisában országos ezüst minősítést kapott a zenekar. A különböző meghívásoknak és felkéréseknek mindig örömmel teszünk eleget, de a csoporton belül a legfőbb mozgatóerő az együttzenélés öröme.

A zenekar művészeti vezetője Erdei Attila.